Belasting betalen over aandeel in reservefonds VvE?

Belasting betalen over aandeel in reservefonds VvE?

Bent u lid van een Vereniging van Eigenaars (hierna: VvE)? Dan betaalt u waarschijnlijk maandelijks een bedrag aan servicekosten aan de VvE. Dit geld is niet meer van u, althans, zo zal dat waarschijnlijk voor u voelen. Toch mag de Belastingdienst uw aandeel in de reserve van de VvE belasten, zo bevestigde de Hoge Raad op 23 juni 2023.

De VvE-bijdrage

Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de VvE. U neemt van rechtswege - automatisch - hieraan deel. Hierbij komt kijken dat u moet bijdragen aan de kosten en schulden van de VvE. Het geld dat u aan de VvE betaalt, wordt gebruikt voor onder meer verzekeringen en (toekomstig) onderhoud aan het pand. Vooral dit laatste kan ertoe leiden dat een VvE een behoorlijke reserve opbouwt. Het geld dat u aan de VvE heeft betaald, krijgt u niet meer terug. Ook niet bij de verkoop van uw huis. U hoeft dus niet meer naar dit geld om te kijken, toch..?

Uw vermogen

U kunt beter wél rekening houden met uw aandeel in het reservefonds van de VvE. Dit hoort namelijk bij uw vermogen. En over uw vermogen moet u belasting afdragen. In het bijzonder heeft de Hoge Raad bevestigd dat uw aandeel in het reservefonds als bezitting moet worden aangemerkt bij het bepalen van de rendementsgrondslag van box 3 ('belastbaar inkomen uit sparen en beleggen'). Dit betekent dat u uw aandeel in het reservefonds bij de aangifte inkomstenbelasting moet opgeven in box 3.

Hoeveel belasting moet u betalen?

Box 3 kent op dit moment verschillende forfaitaire rendementspercentages op basis waarvan de af te dragen belasting wordt berekend. In de praktijk speelt de vraag of het aandeel in het reservefonds van de VvE moet worden belast met het forfaitaire tarief dat geldt voor 'bank- en spaartegoeden' (0,36%) of voor 'overige bezittingen' (6,17%). Afgelopen januari heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat het aandeel in het reservefonds valt onder 'bank- en spaartegoeden'. De Belastingdienst vindt echter nog steeds dat het aandeel in het reservefonds moet worden beschouwd als 'overige bezittingen' (zo blijkt ook uit de website van de Belastingdienst) en heeft cassatie ingesteld.

De Hoge Raad heeft dus al bevestigd dat uw aandeel in de reserve van de VvE mag worden belast, maar moet zich nu nog uitlaten over hoe dat moet worden gedaan. U hoeft niet bang te zijn dat de Belastingdienst u op dit moment een te hoge aanslag oplegt. Omdat verschillende procedures lopen over de vraag hoe het box 3-inkomen moet worden vastgesteld, houdt de Belastingdienst de vaststelling van de definitieve aanslagen inkomstenbelasting met een box 3-inkomen over 2021 en 2022 aan totdat hierover meer duidelijkheid bestaat.

Concluderend

Heeft uw VvE een groot reservefonds en heeft u daar een aanzienlijk aandeel in waarover u het liefst zo min mogelijk belasting betaalt? Wellicht dat u de belastingdruk kunt dempen door uw gezamenlijke pand aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen. Dat moet op gezette tijden immers toch gebeuren.