Aangekondigde wetswijzigingen arbeidsrecht
Als het aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, verandert er een boel in het arbeidsrecht. We hebben de meest ingrijpende voorstellen hieronder op een rij gezet.
Inperking flexibele arbeid
De minister wil dat flexwerkers meer zekerheid krijgen. Om die reden is een groot pakket aan wijzigingen voorgesteld.
a. Ketenregeling
De doorbrekingstermijn in de ketenregeling wordt verhoogd van zes maanden naar vijf jaar. Deze verlengde termijn zal ook gelden voor uitzendkrachten. Als een werknemer drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gehad, vervolgens uit dienst gaat en na een jaar pas weer terugkomt, geldt dat hij direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet krijgen. Op deze regel zijn uitzonderingen voorgesteld voor seizoenarbeiders en scholieren/studenten met een bijbaan.
b. Een basiscontract voor oproepkrachten
Voor oproepkrachten streeft de minister naar een ‘basiscontract’. Oproepcontracten moeten een minimum aantal uren per kwartaal bieden. Dat minimum moet hoger zijn dan nul. Nulurencontracten worden daarmee afgeschaft. Ten aanzien van min-maxcontracten is voorgesteld dat de maximum arbeidsomvang niet meer dan 130% van de minimumomvang mag bedragen. Hierdoor liggen het minimum en maximum dichter bij elkaar, waardoor meer zekerheid en voorspelbaarheid ontstaan voor de flexwerker. Scholieren en studenten met een bijbaan zijn van deze wijziging uitgezonderd.
c. Uitzendarbeid
Als het aan de minister ligt, gaat ook in de uitzendwereld het nodige veranderen. Fase A wordt verlengd van 26 weken naar 52 weken. Een verlenging bij cao zal niet langer mogelijk zijn. Fase B wordt verkort naar twee jaar en maximaal zes contracten. De maximale duur van uitzending zonder arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt daarmee drie jaar.
Daarnaast bestaat de wens veranderingen door te voeren in de beloning van uitzendkrachten. Zij hebben nu recht op ten minste gelijkwaardig loon en andere vergoedingen ten opzichte van werknemers die in vergelijkbare functies bij de inlener werken. Dit gaat ook voor andere arbeidsvoorwaarden gelden; er dient een gelijkwaardig totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden te worden afgesproken.
De internetconsultatie over deze plannen rondom inperking flexibele arbeid heeft al plaatsgevonden. De indruk is dat er voldoende draagvlak is voor deze wetswijzigingen. De volgende stap is dat een wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer. De (eventuele) inwerkingtreding hiervan zal in elk geval niet voor 2025 zijn.
Modernisering concurrentiebeding
De minister is van plan het concurrentiebeding flink aan banden te leggen. Om dit te bereiken worden vier wijzigingen voorgesteld:
in de wet wordt een maximumduur van het concurrentiebeding opgenomen;
een concurrentiebeding moet verplicht een specifieke en gemotiveerde geografische reikwijdte bevatten;
voor een rechtsgeldig concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt vereist dat sprake is van een gemotiveerd zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Dit geldt nu al voor concurrentiebedingen in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, maar gaat als het aan de wetgever ligt dus ook gelden voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd;
bij het inroepen van het concurrentiebeding moet de werkgever een vergoeding aan de werknemer betalen ter hoogte van een bepaald percentage van zijn laatstverdiende loon.
Al met al is de bedoeling dat het veel lastiger wordt een geldig concurrentiebeding af te spreken. En zelfs als alle hordes zijn overwonnen, geldt dat de werkgever die een werknemer wil houden aan het concurrentiebeding een vergoeding moet betalen. De minister wil daarmee het overeenkomen van concurrentiebedingen ontmoedigen. De minister heeft deze plannen in een Kamerbrief aangekondigd die hier te vinden is. Het is nu wachten op het uitgewerkte wetsvoorstel, dat in het eerste kwartaal van 2024 wordt verwacht.
Tot slot
Het is afwachten of de voorgestelde wijzigingen ook daadwerkelijk plaatsvinden, in hoeverre, en wanneer. Op de hoogte blijven? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.