Het wordt hoog tijd dat de rechtspraak de perverse prikkel in het civiele procesrecht aanpakt door veroordeling in de volledige proceskosten.
Meer lezenAan opdrachtgevers worden allerlei oplossingen aangeboden om het risico op naheffingen te verkleinen, maar in veel gevallen wordt schijnveiligheid geboden.
Meer lezenEen modern bedrijf schept duidelijkheid over visie, normen en waarden, werkt dat uit in richtlijnen, met als sluitstuk een veilige procedure voor melding van onregelmatigheden.
Meer lezenStakende werknemers hebben geen recht op loon, maar het ligt gecompliceerder voor werknemers die wel willen maar niet kunnen werken als gevolg van een staking.
Meer lezenBedrijven met meer dan 50 werknemers moeten per 1 juli 2016 voorzien in een interne klokkenluidersregeling.
Meer lezenEen arbodienst die zich niet actief opstelt, is in beginsel aansprakelijk, maar alleen bij grove schuld blijft haar vergaande contractuele aansprakelijkheidsbeperking buiten toepassing.
Meer lezenOm onaangename verrassingen te voorkomen verdient het aanbeveling om eens in de vijf jaar de huwelijkse voorwaarden tegen het licht te houden.
Meer lezenDe Wkkgz dwingt zorgaanbieders nog meer tijd en geld te besteden aan protocollen, administratie en overeenkomsten, hetgeen onvermijdelijk ten koste gaat van de kwaliteit van zorg.
Meer lezenDe Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ) creëert verregaande verplichtingen voor zorgaanbieders. De diverse verplichtingen gelden vanaf verschillende data (1 januari 2016, 1 juli 2016 en 1 januari 2017).
Meer lezenAfdeling bestuursrechtspraak Raad van State stelt vast dat bij inzet van ingrijpende bevoegdheden door toezichthouders/inspecteurs zwaar moet worden getild aan zorgvuldigheidseisen.
Meer lezenOR-leden hebben lang niet altijd de vereiste kennis in huis om een voorliggend besluit of onderwerp te beoordelen. De WOR biedt daarom de mogelijkheid om een expert in te schakelen.
Meer lezenDe Hoge Raad oordeelde recent dat een debiteur ook handelsrente moet betalen als er geen factuur is verstuurd aan de debiteur, maar wel een gelijkwaardig betalingsverzoek. Deze beslissing vormt een mooie aanleiding om het begrip ‘rente’ eens af te stoffen.
Meer lezenPer 1 november 2015 zijn verschillende onderdelen van de wettelijke regels voor jaarverslaggeving herzien; de voor bestuurders belangrijkste veranderingen op een rij.
Meer lezenWanneer de aansprakelijke partij bij een verkeersongeval duidelijk is, dan kan de werkgever deze partij aanspreken voor de door hem geleden loonschade.
Meer lezenPartijen die op huwelijkse voorwaarden zijn gehuwd kunnen deze voorwaarden niet op verzoek van één van de (ex-)echtgenoten opzij zetten, ook niet als zij samen een onderneming hebben gedreven.
Meer lezenHebt u ten onrechte courtage aan bijvoorbeeld een makelaar afgedragen, dan kunt u het bedrag met behulp van deze leidraad terugvorderen.
Meer lezenAl jaren wordt geprobeerd de beloningen in de (semi-)publieke sector te beperken. Die versobering zet zich nog altijd voort, recent nog in de zorgsector.
Meer lezenOuders met gezag moeten samen beslissen wat het hoofdverblijf is van hun kinderen. Lukt dat niet, dan neemt de rechter de beslissing. Een verhuizing zonder toestemming kan een ouder duur komen te staan.
Meer lezenDe Hoge Raad heeft geoordeeld dat het rekenen van courtage aan de consument-huurder of consumentkoper niet mag, als de bemiddelaar óók voor de verhuurder of verkoper optreedt.
Meer lezenNiet alle specialisten voelen zich thuis in een MSB, terwijl de (hoofdzakelijk fiscale) voordelen van zo'n MSB doorgaans ook met de ouderwetse (kleine) maatschap kan worden gerealiseerd.
Meer lezen