Corona: werkgevers, beperk de gevolgen met werktijdverkorting. DEZE REGELING IS INMIDDELS VERVALLEN
UPDATE 18 MAART 2020: DEZE REGELING IS INMIDDELS VERVALLEN!
KLIK HIER VOOR DE VERVANGENDE NOODREGELING
——
Ben je een werknemer? Klik dan hier.
Het is een bijzondere tijd. Het coronavirus houdt heel Nederland in zijn greep. De maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen volgen elkaar snel op en zijn steeds verstrekkender. Het advies luidt nu om alle werknemers thuis te laten werken voor zover dat kan. Bovendien moeten onder andere cafés, restaurants en sportclubs hun deuren sluiten.
Als je ondernemer bent, kan het coronavirus naast gezondheidsrisico's ook grote financiële risico's met zich mee brengen. Zelfs als jouw bedrijf moet sluiten als gevolg van de maatregelen, of als je veel minder omzet hebt dan normaal, zal je in beginsel toch het salaris van jouw werknemers moeten betalen. Dit is een grote kostenpost. Gelukkig is er een oplossing, namelijk werktijdverkorting.
Als sprake is van een buitengewone gebeurtenis, zoals het Coronavirus, waardoor je onvoldoende werk hebt voor je werknemers, kan je mogelijk werktijdverkorting aanvragen. In dat geval zullen jouw werknemers minder uren werken of tijdelijk helemaal niet werken. Voor de uren die jouw werknemers niet werken vraag je een WW-uitkering aan. Dit is een tijdelijke maatregel om de gevolgen van deze bijzondere situatie op te vangen.
Vereisten werktijdverkorting
Werktijdverkorting mag niet zomaar worden toegepast. Je moet daarvoor eerst een vergunning aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Er gelden twee eisen:
1. er is sprake van buitengewone omstandigheden die in redelijkheid niet tot het normale ondernemingsrisico kunnen worden gerekend én
2. gedurende tenminste twee kalenderweken maar maximaal 24 kalenderweken, kan tenminste 20% van de ter beschikking staande arbeidscapaciteit niet worden benut.
De vergunning wordt - als je aan de eisen voldoet - voor zes weken verleend. Zodra de vergunning is verkregen van het ministerie SZW, meld je je vervolgens binnen één week bij het UWV.
Als de situatie na zes weken niet is verbeterd kan je een verlenging van de werktijdverkorting aanvragen. Als de situatie is opgelost, kunnen jouw werknemers gewoon weer hun normale werk verrichten en ontvangen zij hun normale salaris.
Werktijdverkorting kan alleen worden aangevraagd voor werknemers waarvoor je een loondoorbetalingsverplichting hebt. Voor oproepkrachten en uitzendkrachten kun je dus géén werktijdverkorting aanvragen. Ook voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn kan je geen werktijdverkorting aanvragen.
De aanvraag moet goed worden onderbouwd. Dit is heel belangrijk! Een verlies van omzet zal immers niet voor alle werknemers tot minder werk leiden. Per (soort) werknemer moet worden onderbouwd waarom de werktijdverkorting nodig is.
Doorbetalen loon?
Het is niet duidelijk of tijdens de werktijdverkorting nog steeds een loondoorbetalingsverplichting geldt. In de Regeling onwerkbaar weer is geregeld dat bij andere bijzondere omstandigheden dan 'onwerkbaar weer' de loondoorbetalingsverplichting vervalt als de werkgever toestemming tot werktijdverkorting heeft gekregen. De wettelijke verplichting tot het doorbetalen van het loon lijkt daarmee te zijn vervallen. Op de website van de rijksoverheid en het UWV staat echter nog vermeld dat, waar het betreft de situatie in verband met Corona, werknemers hun volledige loon zullen ontvangen. Dit is in strijd met de Regeling onwerkbaar weer en lijkt onjuist te zijn.
Heb je vragen over of hulp nodig bij het aanvragen van werktijdverkorting, of loop je tegen andere problemen aan? Neem contact ons op: 010- 2140000.