7 algemene tips voor OR-leden
Je hebt je aangemeld als OR-lid en bent verkozen. Leuk!
Ook lastig? Welnee. Nou vooruit misschien een beetje. Met de volgende tips maak jij een vliegende start als OR-lid.
1. Leer elkaar als OR-lid kennen
Zodra de verkiezingsuitslag bekend is, kun je als OR aan de slag met de nieuwe groep OR-leden. Zeker bij grotere organisaties zal je niet iedereen binnen de OR (goed) kennen. Neem de tijd voor de kennismaking.
De verschillende OR-leden zullen op verschillende afdelingen in de organisatie werken en zullen daarom vanuit verschillende invalshoeken input kunnen leveren op de onderwerpen die in de organisatie spelen. Daarnaast heeft iedereen andere capaciteiten. Door eerst de tijd te nemen elkaar goed te leren kennen, kan optimaal gebruik worden gemaakt van de kennis en vaardigheden van elk OR-lid.
2. Overleg regelmatig met de bestuurder
Het is een open deur, maar wel belangrijk. Overleg vaak met de bestuurder.
Schroom niet om – als dat een keer nodig is – een extra vergadering te beleggen. Het is beter om vaker, kortere overleggen te hebben, dan eens per kwartaal een lang overleg.
Neem ook periodiek de tijd om als OR de bestuurder te leren kennen en voor de bestuurder om de individuele OR-leden te leren kennen. Vraag de bestuurder bijvoorbeeld naar zijn of haar ervaringen met de vorige OR en leg aan de bestuurder uit wat je drijfveren als OR-lid zijn.
3. Maak gebruik van het recht op informatie
Soms spelen er onderwerpen in de organisatie waarvoor je eigenlijk als OR eerst meer informatie nodig hebt om te kunnen bepalen of je er als OR iets mee wilt doen.
Dat recht op informatie heeft de OR op grond van de WOR. Als de OR een onderwerp relevant vindt, dan mag de OR daar vragen over stellen aan de bestuurder. De bestuurder moet dan antwoord geven. Dat mag mondeling, maar als de OR graag wil dat het schriftelijk gebeurd moet het schriftelijk.
Inventariseer dus welke informatie ontbreekt om een bepaald onderwerp op een goede manier op te pakken als OR, en maak dan ook gebruik van het recht op informatie. Vanuit een geïnformeerde positie kan de OR een beter gesprek voeren met de bestuurder en meer betekenen voor de organisatie en haar medewerkers.
4. Volg een cursus (of meerdere)
Als OR-lid heb je veel bevoegdheden en ook een aantal verplichtingen. Van het advies- en instemmingsrecht heb je vast al eens gehoord, maar de OR kan nog veel meer. Dat hoef je gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken. Als OR-lid heb je recht op scholing.
Het aanbod in scholing voor OR-leden is enorm. Van algemene, inleidende cursussen tot cursussen voor een specifiek onderwerp. Het volgen van een cursus zal jouw taak als OR-lid een stuk makkelijker en dus ook leuker maken. Ook hiervoor geldt dat een geïnformeerde en kundige OR meer kan bereiken.
Deze scholing mag je bovendien volgen tijdens werktijd en wordt betaald door de bestuurder. De OR moet dit wel eerst met de bestuurder afstemmen.
5. Raadpleeg deskundigen
Sommige onderwerpen zijn ingewikkeld. Het is logisch dat je niet alles weet over pensioenregelingen of het afspiegelingsbeginsel bij een reorganisatie. Dat is geen probleem.
Als OR mag je deskundigen raadplegen die bijvoorbeeld een specifiek onderwerp kunnen toelichten of die het advies- of instemmingstraject kunnen begeleiden als dat nodig is. Zo kan je altijd een goed advies geven, ook als je niet zoveel kaas hebt gegeten van het betreffende onderwerp.
De kosten van een deskundige komen voor rekening van het bedrijf, mits de bestuurder vooraf op de hoogte is gebracht van de te maken kosten.
6. Maak gebruik van het initiatiefrecht
Het initiatiefrecht is een beetje een ondergeschoven kindje, maar het kan heel waardevol zijn.
Laat je als OR niet alleen leiden door de agenda vanuit de bestuurder. Je kan ook zelf onderwerpen agenderen.
Daarnaast kan de OR zelf inhoudelijke voorstellen doen. Als de OR schriftelijk een initiatiefvoorstel doet, dan moet dit voorstel in ten minste één overlegvergadering met de bestuurder worden besproken. De bestuurder moet daarna schriftelijk reageren en laten weten of het voorstel van de OR wordt overgenomen.
7. Vergeet de overeenkomst met de ondernemer niet
De WOR geeft minimumrechten- en verplichtingen aan de OR en de bestuurder. Het is mogelijk om in aanvulling daarop afspraken te maken met de bestuurder (ondernemer).
Denk aan de wijze waarop met elkaar wordt omgegaan, hoe en hoe vaak wordt vergaderd, scholingsbudgetten, de verhouding tussen de OR en de COR e.d. Ook kan in aanvulling van de wet worden afgesproken dat aanvullende onderwerpen, die bijvoorbeeld in jouw organisatie in het bijzonder belangrijk zijn voor medewerkers, advies- of instemmingsplichtig zijn.
Leg dit soort afspraken schriftelijk vast. Dan is het voor iedereen duidelijk en dat werkt een stuk makkelijker.