Enthousiaste brieven van grondhandelaren: uw kavel wordt bijna ontwikkeld. Zou het echt waar zijn? Zes rode vlaggen om op te letten.
De Tweede Kamer en de regering willen speculatieve grondhandel, waarbij opgeknipte perceeltjes weiland verkocht worden met mooie verhalen over bestemmingswijzigingen, verbieden. De rechter oordeelde dat de kans dat een perceel ‘warme’ grond van bestemming verandert buitengewoon klein is, dat beleggers in feite een heel duur lot in de loterij kopen en dat verkopers hierover eerlijker zouden moeten zijn.
Grondhandelaren zitten intussen niet stil. Zij willen niet dat kopers van grond naar de rechter stappen om de aankopen terug te draaien. Daarom zenden zij de laatste tijd enthousiaste brieven aan eigenaren van kavels. De strekking van deze brieven is steeds dat er heel goed nieuws is: de grond wordt bijna ontwikkeld en de eigenaren zullen binnenkort hoge bedragen ontvangen. Zou het echt waar zijn? De brieven bevatten nogal wat rode vlaggen. De volgende aspecten kunnen helpen om te beoordelen of u (wederom) misleid wordt.
1 Wat opvalt aan de brieven is dat deze heel vaag zijn over de bestemmingswijziging, op één punt na: het bedrag per vierkante meter dat de grondeigenaren straks krijgen. Dat is blijkbaar niet afhankelijk van onderhandelingen, nog te maken kosten en andere toekomstige ontwikkelingen. Het genoemde bedrag is bovendien torenhoog. Veel hoger in ieder geval dan wat er normaalgesproken betaald wordt voor ruwe bouwgrond (wat iets heel anders is dan kavels die al klaar zijn om bebouwd te worden).
2 Vaak zit er bij de enthousiaste brief van de grondhandelaar ook al een overeenkomst met een projectontwikkelaar. Is dit een serieuze en ervaren partij die vaker woonwijken ontwikkelt? Of is het een eenmansbv’tje dat vorig jaar is opgericht? Het is helemaal een rode vlag als in de brief aan u staat dat u de projectontwikkelaar vooral niet mag bellen omdat hij het ‘te druk heeft’.
3 Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan ís het vaak ook te mooi om waar te zijn. Partijen sluiten overeenkomsten om zakelijke afspraken vast te leggen, niet om elkaar te complimenteren. Bevat de overeenkomst tussen de grondhandelaar en een ‘projectontwikkelaar’ vooral juichverhalen over de geweldige potentie die uw grond heeft, maar nauwelijks concrete afspraken, dan is er iets niet in de haak.
4 De vraag zou ook moeten zijn waarom u eigenlijk benaderd wordt. Soms wordt als excuus gebruikt dat uw handtekening nodig is om de ontwikkeling te kunnen laten doorgaan. U wordt bijvoorbeeld gevraagd om een ‘ontwikkelingsvolmacht’ te tekenen. Het zou zorgwekkend zijn als dat echt nodig is. Dat betekent namelijk dat het hele woningbouwproject niet doorgaat als één van de honderden kaveleigenaren weigert te tekenen (of onbereikbaar is). In de notariële aktes waarmee de grond verkocht is, zijn juist al verplichtingen ingebouwd om mee te werken aan verkoop als de bestemming wijzigt.
5 Opvallend bij veel van dit soort brieven van grondhandelaren is dat het aan de ene kant niet per se nodig is dat de brief verzonden wordt, terwijl de handelaar aan de andere kant benadrukt dat de beschreven plannen vooral geheim moeten blijven om de ontwikkeling ‘niet in gevaar te brengen’. Als de plannen echt zo geheim moeten blijven, zal de handelaar die natuurlijk niet in geuren en kleuren uit de doeken doen in een brief aan honderden kaveleigenaren. En als de ontwikkeling wél echt is, dan kan het ook helemaal geen kwaad om bijvoorbeeld even telefonisch bij de gemeente na te vragen hoe het ervoor staat.
6 De ultieme test om te achterhalen of de voorgespiegelde ontwikkeling reëel is, is heel simpel. Bied de verkoper aan om uw grond terug te nemen voor het bedrag dat u ervoor betaalde. Als de grond daadwerkelijk op korte termijn ontwikkeld wordt en dan een kapitaal oplevert, zou de handelaar uw aanbod onmiddellijk moeten aannemen. Gek genoeg zult u merken dat de verkoper hiertoe niet bereid is. De conclusie moet dan helaas zijn dat er helemaal geen reële plannen zijn om de grond op korte termijn te ontwikkelen. De grondhandelaar stuurt dit soort brieven waarschijnlijk om kopers een vals gevoel van veiligheid te bezorgen, te voorkomen dat zij naar een advocaat stappen om de koop terug te draaien en om zelf nog meer grond te kunnen verkopen.
Bert van Mieghem, advocaat bij Wybenga Advocaten, staat veel gedupeerden van grondhandel bij, e-mail: vanmieghem@wybenga-advocaten.nl, telefoon: 010 – 214 00 00.