Werktijdverkorting afgeschaft - er komt een vervangende regeling!
De overheid heeft aangekondigd dat de regeling voor werktijdverkorting wordt afgeschaft. Er komt een nieuwe maatregel: de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De regeling is nog niet gepubliceerd. Het Ministerie is nog in overleg met het UWV over de uitvoering van de regeling.
Op de website van de Rijksoverheid wordt het volgende hierover gemeld:
Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW)
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij SZW per direct geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.
Is een aanvraag werktijdverkorting nog mogelijk? En hoe zit het reeds met toegewezen aanvragen?
Het is op dit moment niet meer mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. De lopende aanvragen worden behandeld volgens de nieuwe regeling. Mocht een werkgever al een toekenning hebben gekregen voor werktijdverkorting, dan blijft deze vergunning gelden. Indien na afloop daarvan om verlenging wordt gezocht, valt dit onder de nieuwe regeling.
Wat houdt de nieuwe regeling in?
De regeling is anders ingericht dan de ontheffing op werktijdverkorting in relatie tot de Werkloosheidswet (WW). Werkgevers kunnen een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen werkgevers zowel vaste als tijdelijke werknemers gewoon doorbetalen. Dit betekent dat ook voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft (zoals oproepkrachten) een tegemoetkoming kan worden gevraagd.
Belangrijke aandachtspunten:
· Belangrijk is dat de werkgever zich vooraf committeert aan de verplichting om geen werknemers te ontslaan op grond van bedrijfseconomische redenen gedurende de subsidieperiode. Als een werkgever dus voor ontslag kiest, kan hij geen aanspraak maken op de nieuwe regeling.
· Er moet (net als bij de werktijdverkorting) ook worden voldaan aan een 20%-eis, maar dan gaat het om een omzetverlies van ten minste 20%.
· De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
· De tegemoetkoming kan in ieder geval voor drie maanden worden aangevraagd, met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens drie maanden.
· De werkgever dient een aanvraag in voor compensatie. De werknemer hoeft niets te doen.
· Als de aanvraag wordt gehonoreerd, dan betaalt de overheid een tegemoetkoming aan de loonsom. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de hoogte van het omzetverlies. Als 100% van de omzet wegvalt dan is de tegemoetkoming 90% van de loonsom, bij 50% omzetverlies is dat 45% en bij 25% omzetverlies is dat 22,5%.
· Op basis van de aanvraag verstrekt het UWV een voorschot van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke omzetdaling is geweest. Bij aanvragen waarbij een aanzienlijke tegemoetkoming wordt gevraagd is een accountantsverklaring nodig.
· De loondoorbetalingsverplichting blijft gelden. Werkgevers moeten dus het loon van de werknemer aanvullen tot 100% van het salaris.
Wanneer kunnen aanvragen worden ingediend?
Aanvragen kunnen nu nog niet worden ingediend. Daar wordt door de overheid nog aan gewerkt.
De nadere invulling van de nieuwe regeling volgt nog, waarna wij u van een aanvullende update zullen voorzien. Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij het voorbereiden van de aanvraag, neem dan gerust contact met ons op: 010-2140000.