Verlof: hoe zit dat?
Dit blog is onderdeel van de serie ‘Vakantie en verlof’. Klik hier voor een algemene introductie en directe toegang tot de andere blogs uit deze serie.
Inleiding
Iedere werknemer heeft, naast recht op vakantie, recht op verlof. Verlof is er in allerlei verschillende vormen. Over de specifieke vormen van verlof vertellen we in latere blogs meer. Nu eerst: verlof in het algemeen. Wat is verlof, en welke verlofvormen zijn er?
Wat is verlof?
Verlof is een ander soort ‘vrije dagen’ dan vakantie. Waar vakantie als doel heeft om bij te komen van de verrichte werkzaamheden, heeft verlof te maken met een bepaalde situatie in het privéleven van de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsverlof of zorgverlof.
In de wet is een reeks aan verlofsoorten opgenomen. Dit zijn de wettelijke verlofsoorten die in deze blogserie aan bod komen:
- zwangerschaps- en bevallingsverlof;
- (aanvullend) geboorteverlof;
- adoptie- en pleegzorgverlof;
- ouderschapsverlof;
- calamiteiten- en ander kort verzuimverlof;
- zorgverlof.
Naast de wettelijke verlofsoorten, is het mogelijk dat in de cao of in de individuele arbeidsovereenkomst nog andere verlofsoorten worden overeengekomen. Denk bijvoorbeeld aan verlof voor een huwelijk of verhuizing. Hoe dat verlof is geregeld, is afhankelijk van wat is overeengekomen in de cao of de individuele arbeidsovereenkomst.
Recht op verlof
In tegenstelling tot vakantie wordt verlof niet opgebouwd. In welke situatie en voor hoe lang een werknemer recht heeft op verlof is wettelijk vastgesteld. Dit verschilt per soort verlof. Zo duurt zwangerschapsverlof bijvoorbeeld langer dan calamiteitenverlof.
Informatieplicht
Sinds 1 augustus 2022 is de op de werkgever rustende informatieplicht verruimd. Sindsdien moet de werkgever de werknemer onder meer informeren over betaald verlof waarop de werknemer recht heeft. Deze aanspraken kunnen in het personeelshandboek worden opgenomen, of in de (individuele) arbeidsovereenkomst. De werkgever moet een werknemer binnen één maand na aanvang van de werkzaamheden informeren over het betaald verlof. Een werknemer die voor 1 augustus 2022 al in dienst was, moet binnen een maand na een daartoe strekkend verzoek van de werknemer worden geïnformeerd.
In het vervolg
Geen enkele verlofsoort is hetzelfde. Elke soort heeft zijn eigen regels. Gaat het om betaald of onbetaald verlof? Wanneer heb je recht op een specifieke vorm verlof? Moet je een verzoek indienen of het verlof melden? En hoeveel dagen heb je recht op een bepaalde verlofvorm?
Elke wettelijke verlofvorm zal in de komende blogreeks aan bod komen, zodat steeds duidelijk is wat de rechten en plichten van de werknemer en werkgever zijn. De blogs die zullen volgen zijn:
- zwangerschaps- & bevallingsverlof;
- geboorteverlof, adoptie- en pleegzorgverlof & ouderschapsverlof;
- calamiteitenverlof, kort verzuimverlof & zorgverlof.