Werkgever aansprakelijk voor letsel door scheepskaping

Iedereen kent de Hollywoodfilm 'Captain Phillips'. Niet iedereen weet dat scheepskapingen in het echt helaas regelmatig plaatsvinden. Met name in hoogrisicogebieden, zoals voor de kust van Nigeria.

In 2018 is daar het zeeschip FWN Rapide van de Nederlandse reder ForestWave gekaapt. Een aantal zeevarenden is ontvoerd door gewapende piraten. Zij zijn wekenlang gevangen gehouden in de jungle onder erbarmelijke omstandigheden. Nadat losgeld is betaald, zijn de zeevarenden vrijgekomen.

Twee Oekraïense zeevarenden kampen nog steeds met zware lichamelijke en geestelijke klachten. Zij hebben hun werkgever, ForestWave, verzocht om vergoeding van de door hen geleden schade. ForestWave was niet bereid aansprakelijkheid voor de kaping te erkennen. Daar moest de rechter aan te pas komen.

Op 8 november 2021 heeft de kantonrechter geoordeeld dat ForestWave aansprakelijk is voor de schade die deze zeevarenden hebben geleden als gevolg van de kaping. ForestWave moet alle materiële en immateriële schade vergoeden.

Volgens de kantonrechter heeft ForestWave nagelaten deugdelijke veiligheidsmaatregelen te treffen voor het bekende kapingsrisico op deze route. Tot deze veiligheidsmaatregelen behoort de plaatsing van prikkeldraad en de begeleiding door patrouilleschepen, zoals ook wordt voorgeschreven door internationale maritieme organisaties.

Het prikkeldraad aan boord van FWN Rapide was niet tijdig geplaatst, zodat een fysieke barrière rondom het schip ontbrak. Hierdoor hadden de kapers makkelijker toegang tot het schip en hadden de zeevarenden onvoldoende tijd om naar de citadel van het schip te vluchten. Bovendien was het schip te vroeg bij het specifieke verzamelpunt voor de begeleiding van patrouilleschepen.

Zonder prikkeldraad en zonder de escorte van de patrouilleschepen is het schip het hoogrisicogebied ingevaren waar het schip werd overvallen door gewapende piraten. ForestWave is daarom aansprakelijk voor de kaping. Dat verkeerde keuzes zijn gemaakt door de kapitein komt voor rekening van ForestWave.

De kantonrechter oordeelt dat de gijzeling psychisch zeer belastend moet zijn geweest en nog steeds zal zijn voor de zeevarenden en hun familieleden. Eén van de zeevarenden heeft tijdens de gijzeling bovendien met een schotwond moeten rondlopen, verstoken van medische behandeling. De immateriële schade wordt door de kantonrechter begroot op totaal USD 50.000 voor beide zeevarenden. De materiële schade dient nog te worden vastgesteld. De kantonrechter veroordeelt ForestWave alvast tot betaling van een voorschot op de schade van USD 40.000 per zeevarende.