Punten visvergunning kunnen leiden tot uitsluiting van subsidie

Voor ernstige inbreuken op de regels van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) kunnen punten worden toegekend. Niet alleen aan de schipper, maar ook aan de houder van de visvergunning: het visserijbedrijf. Die punten zijn vervelend. Ze kunnen gevolgen hebben voor de visvergunning. Het kan ook betekenen dat het visserijbedrijf direct is uitgesloten van visserijsubsidies. Dit raakt de innovatie- en toekomstmogelijkheden van het bedrijf.

Schorsing en intrekking visvergunning

Veel vissers weten dat bij een bepaald aantal punten de visvergunning wordt geschorst of zelfs ingetrokken. Dat raakt het visserijbedrijf hard, omdat niet gevist kan worden zonder visvergunning.

Zo’n schorsing is niet meteen aan de orde; pas bij 18 punten wordt de visvergunning twee maanden geschorst. Bij elke aanvullende 18 punten wordt de daaropvolgende schorsingsperiode langer. Bij 90 punten wordt de visvergunning ingetrokken. Om daar te komen moet het visserijbedrijf het bont hebben gemaakt. Het bedrijf moet daarvoor bijvoorbeeld:

  • 30 logboekfouten hebben gemaakt. Voor deze lichtste categorie aan overtredingen worden drie punten toegekend.

  • Meer dan 10 overtredingen van de ergste categorie hebben begaan. Tot deze categorie behoren het bemoeilijken van het werk van inspecteurs of het varen met een staatloos vissersvaartuig. Daarvoor worden per overtreding zeven punten toegekend.

Tijdens een inspectie kunnen meerdere overtredingen worden geconstateerd, maar er kunnen per keer maximaal 12 punten worden toegekend. Een schorsing van de visvergunning kan dus niet na één inspectie aan de orde zijn.


Let op: punten vervallen pas drie jaar na de overtreding, mits in die periode géén andere overtredingen zijn begaan. Anders blijven de punten staan.


Uitsluiting van visserijsubsidies

Minder bekend is dat punten op de visvergunning ook direct effect kunnen hebben op subsidiemogelijkheden.

Naast de EU-subsidies vanuit EFMAF (European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund) zijn er de afgelopen jaren voor de visserij verschillende belangrijke subsidies op nationaal niveau bijgekomen. Zo hebben veel visserijbedrijven gebruik gemaakt van één van de subsidies ter verzachting van de gevolgen van de Brexit, zoals de saneringsregeling of de stilligregeling. Ook zijn er subsidies voor investeringen in innovaties of nieuwe vismethoden. Het gaat doorgaans om serieuze subsidiebedragen.

Veel subsidieregelingen sluiten aan bij de ‘onontvankelijkheidseisen’ van de EMFAF-subsidies. Die eisen houden onder meer in dat bij een bepaald aantal punten op de visserijvergunning, het visserijbedrijf voor een bepaalde periode wordt uitgesloten van subsidie. Het uitgangspunt is dat alleen visserijbedrijven die zich goed aan de regels houden in aanmerking komen voor subsidie.

Voor bijna alle ernstige inbreuken geldt dat al na één overtreding het visserijbedrijf is uitgesloten van de subsidie. Alleen voor de lichtste variant van ernstige inbreuken (logboekfouten of het vissen met een niet-conform vistuig) geldt dat het visserijbedrijf pas na drie ernstige inbreuken wordt uitgesloten van subsidie. De periode van uitsluiting duurt minstens 12 maanden, maar kan ook langer duren. De exacte regels staan in Bijlage I van de Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/2181.

Ter afsluiting

Houd in de gaten hoe het staat met de punten. De gevolgen van een uitsluiting voor subsidies voor financierings- en investeringsaanvragen kunnen groot zijn. Verder is het verstandig om al bij de eerste punten die worden toegekend te kijken of er redenen zijn om bezwaar te maken tegen de puntentoekenning. Dat moet binnen zes weken na het besluit van puntentoekenning. Later kan dat niet meer. Dan is de uitsluiting van subsidie een gegeven. Zonde als de punten onterecht zijn gegeven.