Internetconsultatie: een nuttig instrument

Wetswijzigingen kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Denk aan het wegvallen van de compensatie van de transitievergoeding voor langdurig zieke werknemers of de verplichting voor bedrijven milieuonvriendelijke afvalstoffen in te zamelen (een aanzienlijke kostenpost). Er zijn eindeloos veel voorbeelden te bedenken van wijzigingen die praktische en financiële gevolgen kunnen hebben voor uw organisatie. Er zijn ook genoeg voorbeelden te geven van nieuwe regelgeving die beter had gekund. Logischer, eerlijker, efficiënter of een combinatie daarvan. Het is daarom goed nieuws dat u al vroeg in het proces invloed kunt uitoefenen.

Internetconsultatie

Invloed uitoefenen op nieuwe regelgeving vanuit Den Haag kan op verschillende manieren. U kunt zich aansluiten bij een brancheorganisatie die voor u lobbyt in het wetgevingstraject, maar het kan ook door zelf rechtstreeks input te geven via een internetconsultatie.

Conceptfase van regelgeving

Op rijksniveau wordt regelgeving voorbereid door de ambtenaren van de betrokken ministeries. Tijdens die voorbereiding overleggen de ambtenaren vaak met belanghebbenden. De insteek is de regelgeving zo te ontwerpen dat die in praktijk ook uitwerkt zoals is beoogd. Voordat het uiteindelijke voorstel de formele parlementaire weg aflegt, wordt dit voorstel bovendien eerst voorgelegd aan het publiek via een online consultatieronde.

Reageren

Iedereen kan reageren op conceptregelgeving die ter consultatie voorligt: kleine en grote organisaties, maar ook individuele personen.

Uitgangspunt is dat de reacties worden gepubliceerd en dus voor iedereen inzichtelijk zijn. U kunt ervoor kiezen uw reactie met naam en toenaam te publiceren, maar ook anoniem. Het is ook mogelijk af te zien van publicatie. Dan komt uw reactie uitsluitend bij het ministerie terecht; uw reactie is dan niet toegankelijk voor het publiek.

Uw bijdrage hoeft niet juridisch inhoudelijk te zijn. Het kan ook een uitleg bevatten over de praktijk waarvoor de regels gaan gelden. Dat kan voor een ministerie heel waardevol zijn. Reacties op een internetconsultatie worden serieus bekeken. Van de reacties wordt een verslag gemaakt en deze reacties kunnen leiden tot aanpassingen van het voorstel.

Als een toekomstige regeling uw organisatie zal gaan raken, kan het dus zinvol zijn om al via de internetconsultatie uw input te geven.

Praktische tips

  • Zet een signalering aan op internetconsultatie.nl. U kunt aangeven op welke gebieden u wil worden geïnformeerd over nieuwe internetconsultaties. Dat kan hier. Wekelijks ontvangt u dan updates, waarbij u vaak aan de titel van het voorstel kunt zien of het voor uw organisatie relevant kan zijn.

· Gaat het om een zorginstelling, dan klikt u in ieder geval aan dat u consultaties vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil ontvangen. U kunt dan nog verder subcategorieën aanklikken onder ‘Zorg en gezondheid’.

· Gaat het om een rederij, dan klikt u in ieder geval aan dat u consultaties vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil ontvangen. U kunt dan in de categorie ‘Verkeer’ kiezen voor ‘Scheepvaart’.

  • Het kan handig zijn om één persoon binnen uw organisatie verantwoordelijk te maken voor het volgen van mogelijk aankomende wetswijzigingen. Veel van de signaleringen zullen niet relevant zijn, maar soms zit er een belangrijke wijziging voor uw organisatie tussen en dan bent u alvast op de hoogte. Ook als u geen input wil geven, weet u zo wel dat er iets belangrijks aankomt voor uw organisatie waarop u vast kunt inspelen.

  • Let op het tijdvak waarbinnen u moet reageren. Dat is extra belangrijk als u langer de tijd nodig heeft om uw reactie voor te bereiden.

Kirsten Boele adviseert bedrijven en belangenorganisaties over aanstaande wetswijzigingen en assisteert bij het indienen van reacties in de internetconsultatie.