Sinds 2 augustus 2022 bestaat het recht op betaald ouderschapsverlof: van de 26 weken onbetaald ouderschapsverlof kunnen voortaan 9 weken betaald ouderschapsverlof worden opgenomen. Wanneer kom je hier als ouder eigenlijk voor in aanmerking? Willemijn licht het toe in haar meest recente blog.
Meer lezenEen werknemer appte naar zijn baas: ‘Ik ben positief getest, woensdag weer test staan’. Diezelfde dag plaatste de dochter van de werknemer een video online waarop hij skiënd te zien was in de Franse Alpen! Hij werd op staande voet ontslagen. Terecht? Lukas van Lierop bespreekt de uitspraak van de rechter in deze zaak.
Meer lezenTips voor de werkgever die zich buigt over de bedrijfscultuur binnen zijn organisatie.
Meer lezenEen goede wisselwerking tussen het bestuur en OR van belang voor adviesrecht.
Meer lezenTips voor een vliegende start als OR-lid.
Meer lezenWerkgever aansprakelijk voor gijzeling werknemers.
Meer lezenOok in de scheepvaart neemt een zeevarende wel eens ontslag of zegt de werkgever de zee-arbeidsovereenkomst op. Maar welke opzegtermijn geldt dan?
Meer lezenIs de overeenkomst met als titel 'Overeenkomt van opdracht statutair bestuurder', aan te merken als een arbeidsovereenkomst of is sprake van een overeenkomst van opdracht?
Meer lezenEen arbeidsverhouding met een internationaal karakter roept logischerwijs vragen op: welk recht is van toepassing op een loonvordering van de Poolse werkneemster in Nederland? En door welk recht wordt een Nederlandse ambassademedewerker bij ontslag beschermd? Wybenga Advocaten legt het uit.
Meer lezenOntslag op staande voet is een veelbewogen onderwerp, met name bij kleine overtredingen, de zogeheten bagatelzaken. Het eten van pinda's, het meenemen van een pak Optimel dat over de datum was en het gebruik van een testverpakking bodylotion leidden tot ontslag op staande voet. Het drinken van flesjes cola en diefstal van een tasje van 3 cent niet. Hoe zit dat met 'diefstal' van water?
Meer lezenHet is een gek woord: sociaal plan. Het klinkt vriendelijk, maar de aanleiding is meestal minder leuk. Een sociaal plan beschrijft de voorzieningen die werknemers ontvangen bij een collectief ontslag. Het is in feite een vertrekregeling. Wybenga Advocaten legt uit waar je op kunt letten bij het opstellen van een sociaal plan.
Meer lezenAls een werknemer ontslag neemt is het als werkgever goed om daar zorgvuldig mee om te gaan.
Meer lezenBij beëindiging van een slapend dienstverband is er een verschil in peildatum als deze niet met wederzijds goedvinden, maar via de UWV-route wordt beëindigd.
Meer lezenDe coronamaatregelen leiden tot tal van arbeidsrechtelijke vragen. In deze bijdrage krijgt u antwoord op vijf veel gestelde vragen.
Meer lezenIn deel 3 van de reeks over bedrijfseconomisch ontslag leest u alles over de vaststellingsovereenkomst en waar u op moet letten als u er een wordt aangeboden.
Meer lezenIn deel 2 van de reeks over bedrijfseconomisch ontslag leest u over de verplichtingen van de werkgever wanneer hij voornemens is personeel te ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen.
Meer lezenIn dit eerste deel van een reeks over bedrijfseconomisch ontslag leggen we uit wat ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen inhoudt en welke verplichtingen daarbij voor uw werkgever gelden.
Meer lezenVeel grote bedrijven zullen in deze tijden van corona niet ontkomen aan collectieve ontslagrondes. Wybenga Advocaten geeft vijf tips om het adviestraject goed te laten verlopen.
Meer lezenWederzijdse dwaling bij een vaststellingsovereenkomst komt een werkgever in dit geval duur te staan.
Meer lezenEffectiever onderhandelen? Heb ook aandacht voor (de belangen van) de ander, ook al kost dat soms moeite.
Meer lezen