Werkgever aansprakelijk voor gijzeling werknemers.
Meer lezenZoveel commissies, zoveel meningen. Over het recht op vrije advocaatkeuze is veel te doen.
Meer lezenHet Gerechtshof Amsterdam maakt duidelijk waarom Greenpeace pensioenpremies moet afdragen.
Meer lezenOvereenkomst snel ontbinden? Een getrapte ingebrekestelling kan uitkomst bieden.
Meer lezenOok in de scheepvaart neemt een zeevarende wel eens ontslag of zegt de werkgever de zee-arbeidsovereenkomst op. Maar welke opzegtermijn geldt dan?
Meer lezenDe rechtbank Midden-Nederland deed onlangs uitspraak over het afdwingen van een COVID-19 behandeling die in strijd is met geldende richtlijnen. De rechtbank oordeelde dat deze COVID-19 behandeling niet kan worden afgedwongen.
Meer lezenIs de overeenkomst met als titel 'Overeenkomt van opdracht statutair bestuurder', aan te merken als een arbeidsovereenkomst of is sprake van een overeenkomst van opdracht?
Meer lezenHet eigendomsrecht is zo oud als de weg naar Rome. De wet spreekt van ‘het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben’. Maar wat houdt het eigendomsrecht nu precies in?
Meer lezenOp grond van artikel 7:2 lid 2 BW heeft een koper van een woning gedurende drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Maar kan de verkoper ook een dergelijke bedenktijd bedingen?
Meer lezenEen arbeidsverhouding met een internationaal karakter roept logischerwijs vragen op: welk recht is van toepassing op een loonvordering van de Poolse werkneemster in Nederland? En door welk recht wordt een Nederlandse ambassademedewerker bij ontslag beschermd? Wybenga Advocaten legt het uit.
Meer lezenOntslag op staande voet is een veelbewogen onderwerp, met name bij kleine overtredingen, de zogeheten bagatelzaken. Het eten van pinda's, het meenemen van een pak Optimel dat over de datum was en het gebruik van een testverpakking bodylotion leidden tot ontslag op staande voet. Het drinken van flesjes cola en diefstal van een tasje van 3 cent niet. Hoe zit dat met 'diefstal' van water?
Meer lezenHet is een gek woord: sociaal plan. Het klinkt vriendelijk, maar de aanleiding is meestal minder leuk. Een sociaal plan beschrijft de voorzieningen die werknemers ontvangen bij een collectief ontslag. Het is in feite een vertrekregeling. Wybenga Advocaten legt uit waar je op kunt letten bij het opstellen van een sociaal plan.
Meer lezenEen gemeente plaatste per ongeluk persoonsgegevens van een man op internet. Moet deze gemeente nu een schadevergoeding aan de man betalen?
Meer lezenEen patiënt was op grond van een crisismaatregel opgenomen in een zorginstelling. Tijdens deze opname bleek dat de patiënt in nauw en direct contact was geweest met een persoon die positief was getest op corona. De zorginstelling wilde voorkomen dat een corona uitbraak zou ontstaan, daarom werd de patiënt verplicht een coronatest te ondergaan. Mag dat wel?
Meer lezenEen verzekerde heeft het recht heeft zelf een advocaat te kiezen. Maar geldt dat ook wanneer sprake is van een gerechtelijke of buitengerechtelijke bemiddelingsprocedure?
Meer lezenHeeft elk kind op ieder moment het recht om te weten wie zijn ouders zijn? Nee, de uitoefening van dit recht is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, waarbij een belangenafweging wordt gemaakt. Op deze belangenafweging wordt in deze blog verder ingegaan.
Meer lezenPrivacy First vangt bot bij de rechter, maar daarmee is de toekomst van het UBO-registers allerminst veiliggesteld.
Meer lezenU krijgt als barman klappen van een boze klant. Mag u zich verweren met klappen of loopt u dan het risico op een veroordeling door de strafrechter?
Meer lezenVoor wiens rekening komen de nadelige gevolgen die (zijn) ontstaan door het aanbrengen van brandonveilige plafondplaten: de individuele eigenaar of de VvE?
Meer lezenOuders hebben jegens hun kinderen een belangrijke rol te vervullen: namelijk die van geruststeller.
Meer lezen